Nefrostomi işlemi nedir?
Nefrostomi işleminin temel amacı, idrarın böbreklerde oluşturduğu basıncın azaltılmasıdır. Ciltten geçerek böbreklere ulaşan bir tüp yardımıyla (nefrostomi olarak adlandırılmaktadır) idrarın vücut dışına alınması bu basıncı azaltacaktır. Nefrostomi tüpü geçici olacak şekilde yerleştirilmektedir. Bu işlem komplikasyon olasılığı düşük minimal invaziv bir girişimdir.
Nefrostominin faydaları nelerdir?
Böbrek üzerindeki idrar basıncı derhal ortadan kaldırarak böbreklerin eski fonksiyonlarına dönmesini sağlar.
Nefrostomi işlemine nasıl hazırlanmalıyım?
Nefrostomi kateteri veya üreter stenti yerleştirilmesinden önce, kanınızın normal şekilde pıhtılaştığından emin olmak için birtakım testler yapılacaktır. Eğer pıhtılaşma önleyici ilaçlar kullanıyorsanız, belirli bir süre ilacı bırakmanız için yönlendirileceksiniz.
İşlem öncesi karaciğerinizin ve böbreklerinizin fonksiyonlarını test etmek ve kan pıhtılaşma değerlerinizi kontrol etmek için kan testleri istenecektir. Aldığınız tüm ilaçları ve varsa alerjileri doktorunuza bildirmelisiniz. Doktorunuz işlemden önce bazı ilaçları kesmenizi önerebilir. İşlem öncesi karaciğer bölgesine yönelik son bir ayda çekilmiş kontrastlı BT veya MR görüntüleri gerekmektedir. Eğer yok ise bu tetkik / tetkikler istenecektir. Ayrıca, işlemden önceki gece itibariyle herhangi bir şey yiyip içmemelisiniz.
Nefrostomi işlemi nasıl yapılır?
Nefrostomi kateteri, böbrek üzerindeki basıncın kaldırılması amacıyla enfekte olmuş idrarın boşaltılmasında veya travma sonrası sızdıran üreterleri kullanmadan idrarın doğrudan dışarı boşaltılmasında kullanılmaktadır. Nefrostomi işleminde, bir plastik katater bel bölgesi cildinden ilerletilerek sağ veya sol böbreğe ulaştırılır. Kateterin iç ucu böbrek içinde bir ilmek oluştururken, dış ucu vücut dışına çıkarak toplayıcı bir torbaya bağlanır. Nefrostomi işleminde, plastik kataterin dışarıdaki ucu sırt cildinize sabitlenerek toplayıcı torbaya iliştirilir. Üreter stenti yerleştirilirse, toplayıcı torbaya ihtiyaç duyulmayabilir. Bu işlemler çoğunlukla bir saatten daha kısa sürecektir.
Riskler nelerdir?
Az da olsa, hafif bir kanama riski bulunmaktadır. Kan transfüzyonu veya cerrahi gerektirecek ciddi kanamalar ise oldukça nadirdir. Daha nadir izlenebilen komplikasyonlar ise, kateter etrafından karın içine doğru idrar kaçağıdır. Eğer işlem öncesinde tıkanmış olan idrar enfekte ise, nefrostomi yerleştirilmesi sırasında septisemi (kan dolaşımının enfeksiyonu) meydana gelebilir. Bu komplikasyonu önlemek için çoğunlukla işlem öncesinde antibiyotikler kullanılmaktadır.
İşlem sonrası neler olabilir? Takip planı nedir?
İşlem sonrası takip için yataklı servise döneceksiniz. Çoğunlukla birkaç saat yatak istirahati gerekir. Drenaj tüpü doktorunuz tarafından belirlenecek süre boyunca yerinde kalacaktır. Taburcu olurken, kateterin uygun bakımı hakkında bilgilendirileceksiniz.