Üstünlükleri nelerdir?
Temelde iki tip mamografi cihazı bulunmaktadır bunlar: konvansiyonel ve dijital mamografidir.
Konvansiyonel mamografi ilk kullanılan mamografi tekniği olup 1970’li yıllarda geliştirilmiştir. Konvansiyonel mamografide alınan meme görüntüleri eski tip filmlere kaydedilir ve bu filmlerde hastanın kendisine zarf içinde verilirdi. Çoğu zaman bu filmler saklanmaz ve sonraki yıllarda eski ile yeni mamografilerin karşılaştırması yapılamazdı.
Dijital mamografi (full field dijital mamografi) daha yeni bir teknolojidir ve 2000’li yıllarda kullanımı artmıştır. Dijital mamografide alınan meme görüntüleri dedektör sistemleri ile dijitalleştirilmektedir. Dijital mamografi filmleri, radyoloji uzmanı yüksek çözünürlüklü monitörlerde değerlendirilmektedir. Alınan imajlar görüntüleme merkezinin sunucularında (server) depolanmakta, istenirse hastaya CD ile bir kopyası verilmektedir. Mamografi filmleri ileride yapılacak mamografi çekimlerinin karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmesinde kullanmak için depolanmaktadır.
Dijital mamografinin yoğun memelerde kanser yakalama oranını artırdığı dünya çapında yapılan bilimsel çalışmalar ile gösterilmiştir. Özellikle fibrokistik memelerde meme yapısı daha yoğundur Dijital mamografi kullanımı bu tip yoğun memelerde kanser yakalama oranını artırmaktadır.
Mamografi çekimi nasıl yapılır? Ön hazırlık gerekir mi?
Mamografi çekimi için önemli bir hazırlık gerekmez. Açlık gerekli değildir. İşlem sırasında koldan veya başka bir yerden vücuda ilaç verilmez. Çekime etki etmemesi için mamografiye gelirken koltuk altına deodorant ve pudra gibi ürünler kullanılmamalıdır.
Tıbbi görüntüleme teknikeri mamografinizi çeker. Öncelikle belden üst bölgenizdeki elbisenizi çıkarırsınız, daha sonra sağ veya sol meme mamografi cihazının üstüne yerleştirilir. Plastik bir aparat üstten gelerek memenize hafifçe sıkıştırır. Bu esnada memenizde hafif bir baskı hissedeceksiniz. Eğer ağrı hissederseniz teknikeriniz sıkıştırma derecesini azaltacaktır. Mamografi çekimi dakikalar içinde sonlanacaktır.