Prof. Dr. Rahmi Çubuk

Tiroid Hastalıkları

Tiroid Hastalıkları

Tiroid Nodüllerinde Ameliyatsız Tedaviler Nelerdir?

Son yıllarda iyi huylu tiroid nodüllerinin tedavisinde ameliyata alternatif yöntemlerin kullanımı gittikçe artmaktadır. Bu yöntemler radyofrekans ablasyon, mikrodalga ablasyon ve alkol ablasyon gibi girişimsel radyolojik işlemlerdir. Ablasyon işlemleri tiroid nodüllerinin farklı şekillerde (ısıtma, kimyasal) tedavisini sağlamaktadır.

Tiroid nodüllerinin çoğunluğu iyi huyludur ve genelde herhangi bir işlem yapılmadan takipleri yeterli olmaktadır. İyi huylu tiroid nodülleri şişkinlik nedeniyle boyunda kozmetik rahatsızlık oluşturabilir. Veya bası yaparak solunum sıkıntısına neden olabilir. Bazen de hormon salgılayarak hastada hipertiroidiye neden olmaktadır. Bu tür rahatsızlıklara neden olan iyi huylu tiroid nodüllerinde günümüzde ameliyata alternatif girişimsel radyolojik işlemler kullanılmaktadır. 

Tiroid nodüllerinde ameliyatsız tedavilerin avantajları nelerdir?

İyi huylu tiroid nodüllerinin tedavisinde ameliyat yıllardan beri kullanılan yöntemdir. Tiroid nodül cerrahisi, ameliyathanede genel anestezi altında ve cerrahi kesik ile yapılmaktadır. Hastanın cerrahi sonrası hastane yatışı gerekmekte ve yara iyileşmesi belli bir zaman almaktadır. Ayrıca bazen ameliyat sonrası hastalarda hipotiroidi denilen ve ömür boyu tiroid hormonunun ilaç şeklinde alınmasını gerektiren tiroid yetmezliği oluşmaktadır.

Ameliyatsız tiroid nodül tedavileri girişimsel radyoloji uzmanınca ultrasonografi eşliğinde nodülü görerek ve sadece ince bir iğne ile yapılmaktadır. Nodülün içine sokulan iğnenin ucu nodülü tedavi etmekte olup tedavinin tüm basamakları ultrasonografi ile izlenmekte ve komplikasyon oranı düşük olmaktadır. İşlem için genel anestezi gerekmez, lokal anestezi yeterli olmaktadır. İşlem sırasında hasta ağrı duymamaktadır. Eğer hasta çok isterse hafif uyutma işlemi yapılabilir. İşlem sonrası hasta aynı gün taburcu edilmektedir. Hastanın boynunda kesi izi oluşmaz, zamanla küçülen bir iğne izi oluşur.

Ameliyatsız tiroid nodül tedavisinde, sadece nodül tedavi edildiği için tiroid bezinin sağlam kısımları bu işlemden etkilenmez ve fonksiyonlarını devam ettirir. Bu şekilde tiroid bezinin fonksiyonu korunmuş olur ve hastanın ömür boyu tiroid hormon ilacı kullanmasına gerek kalmaz.

Tiroid nodüllerinde ameliyatsız tedaviler nasıl yapılır?

Çok az hazırlık ile ayakta tedavi ortamında gerçekleştirilir. İşlemden önce 6-8 saat bir şey yiyip içmemeniz istenir. Kullandığınız ilaçlarınızı hekiminize söylemeniz gerekir, işlem öncesi ilaçların dozlarının ayarlanması veya kesilmesi (özellikle kan sulandırıcı ilaçların) gerekebilir.

Vücuda uygun bir pozisyon verilir ve boyun cildiniz sterilize edilir. Daha sonra ince iğne ile işlem gerçekleştirilir. İşlemde genellikle çok az ağrı hissedilir. Ağrıyı engellemek için işlem öncesi lokal anestezi yapılır. Tüm işlem 30-45 dakika içinde gerçekleşmektedir. İşlem sonrası, hasta belirli bir süre klinikte müşahede edilir. Hastanın genel durumu stabil ise taburcu edilecektir.