Prostat biyopsisi, ultrason eşliğinde biyopsi iğnesi ile prostattan küçük küçük örneklerin alındığı biyopsi işlemdir. Alınan bu örnekler patoloji uzmanı tarafından mikroskop altında incelenir ve hastanın tanısı konulur. Prostat biyopsisi ultrason ve biyopsi konusunda eğitimli ve deneyimli radyoloji uzmanı veya üroloji uzmanı tarafından yapılır.
Prostat biyopsi işleminin amacı nedir?
Prostat biyopsisinin amacı olası kanseri erken evrede tanıyıp tedavi etmektir.
Erkekler genellikle üroloji uzmanına prostat yakınmaları ile veya kanser taraması amacı ile giderler. Üroloji uzmanının parmakla yaptığı rektal muayene veya kandan bakılan PSA kan testi sonuçları prostat kanseri şüphesi oluşturuyorsa size prostat biyopsisi işlemi yaptırmanız önerilecektir.
Biyopsi işlemi için nasıl hazırlanmalıyım?
İşlem öncesi kullandığınız ilaçlarınızı hekiminize söylemeniz gerekir. İlaçların dozlarının ayarlanması veya kesilmesi (özellikle kan sulandırıcı ilaçların) gerekebilir. Biyopsi öncesi ve sonrasında enfeksiyon riskini azaltmak için size ağızdan alınacak antibiyotik verilecektir.
Prostat biyopsisi, genellikle günübirlik tedavi ortamında gerçekleştirilir. İşlem öncesi gerekli kan tahlillerini yapmak için kan örneği alınabilir. Biyopsiden önce 6-8 saat bir şey yiyip içmemeniz istenir. İşlem sonrası sizi eve götürmesi için yanınızda bir refakatçi olması iyi olacaktır. Eğer sedasyon uygulandıysa yanınızda refakatçi olması zorunludur.
Prostat biyopsi işlemi nasıl yapılır?
Prostat biyopsisinde ilk olarak lokal anestezik madde enjekte edilir ve biyopsi bölgesi uyuşturulur. Kliniğimizde kullandığımız özel anestezi tekniği (periprostatik sinir blokajı) nedeniyle hastalarımız işlem sırasında çok az ağrı hissetmektedirler.
Prostat biyopsisi ultrason cihazı kullanılarak yapılır. Bu işlemde bir parmak eni genişliğinde küçük bir ultrason probu kullanılır. Ultrason probu rektum içine yerleştirilir. Ultrason ekranında prostat görüntülenir. Ultrason probundaki özel bir aralıktan prostat içine doğru içi boş ince bir iğne ilerletilir. İğne prostat dokusundan küçük silindir şekilli bir doku alır. Bu işlem genelde 12 defa tekrar edilir. Daha sonra iğne ve ultrason probu çıkartılarak işlem sonlandırılır.
İşlem sonrası neler olabilir? Takip planı nedir?
İşlem sonrası en korkulan komplikasyon enfeksiyondur. Bunu önlemek için, işlem öncesi kullanmaya başladığınız antibiyotiği bitene kadar içmeniz ve bir süre bol su tüketmeniz istenecektir.
İşlemi takip eden bir kaç gün, biyopsi bölgesinde biraz ağrı ve bazen de gaita ve idrarınızda az miktarda kan olabilir. Ayrıca hemoroidiniz varsa, hemoroid keselerinden açık renkli hafif kanamalar olabilir. Birçok erkek kendi semeninde kan fark eder ya da biyopsiden sonra birkaç hafta sürebilen pas renkli meni olabilir. Tüm bunlar prostat biyopsisi sonrası beklenen durumlardır. Bu yakınmalar oluşması durumunda yapılacaklar size işlem sonrası anlatılacaktır.